Snart är vi i mitten av augusti och dem flesta lag är nu igång med de första träningarna för säsongen, vilket är helt fantastiskt. Och då brukar det alltid vara aktuellt att sätta upp lite mål för säsongen.

Nytt för HandbollsMalin är nu att jobba med ett lag, att vara huvudtränare för ett lag och följa dem varje vecka, varje månad. Det ger möjlighet för mig att dela med mig av hur jag gör när jag arbetar med ett och samma lag och varför jag väljer att lägga tid på vissa saker.

Att jobba med ett lag innebär jag har möjlighet att jobba långsiktigt, vart vill vi befinna oss om 1 år. Att prata om det målet är inspirerande, eftersom det får oss att tänka framåt, får oss att tänka positivt och i en riktning som ger oss möjlighet att lyfta blicken.

Att sätta mål med vart man vill befinna sig, att sätta upp målsättningar kan vara inspirerande men det kan också bli förödande för prestationen. Så hur man sätter upp just mål för säsongen tänkte jag ger er tips om🤩

3 TIPS på hur vi kan sätta upp mål

  1. Fundera på vilken miljö ni önskar ha i laget, vad behöver ni för att kunna prestera. Vad behöver ni för att må bra.
  2. Nästa steg är hur man uppnår behoven kring att nå prestationen, vad behöver ni göra för val för att ni ska må bra, vilka eventuella målsättningar skulle gynna ert välmående och behov för att prestera?

Att sätta upp målsättningar oavsett vad det handlar om bör man vara medveten om hur det påverkar individen psykologiskt, hur det kan påverka laget psykologiskt. Vad får målsättningen oss att känna och tänka? Skapar målsättningen rädsla att misslyckas eller skapar målsättningen viljan att vinna?

3. Målsättningen ska gå i linje med att stärka den inre motivationen – varför? Jo, det är den inre motivationen som gör att vi tar oss till träningen, det är den inre motivationen som ligger till grund att man har ett intresse till något och det intresset behöver stärkas och få möjlighet att växa. Att sätta upp belöningar enbart vid vinst är inget att rekommendera – detta påverkar det psykologiska spelet negativt och kan skapa en inre stress och press.

Exempel:

  1. Miljö = trygghet, förståelse, man ska bli sedd som spelare
  2. Hur uppnår vi trygghet? Hur jobbar vi med förståelse? Hur ser vi alla spelare? Vilken målsättning skapar trygghet och förståelse för oss?
  3. Hur jobbar vi med att belöna prestationer och kompetensen i laget/hos spelare? Hur kan vi jobba med en målsättning som gynnar den inre motivationen? Exempel; placering i tabell = hur mäter tabellen vår prestation? Vad mer behöver vi göra så att vi känner att vi är på rätt väg?
Inre motivation

Att höja din egen eller andras inre motivation bygger på att de konsekvenser som följer vårt agerande återspeglar våra egna färdigheter = KOMPETENS. Att vi blir bekräftade för vår kompetens, för vår prestation och inte resultatet på tavlan eller i tabellen. För vad säger resultatet på tavlan eller i tabellen om vår prestation egentligen?

Ni har säkert varit med om situationer och matcher där prestationen varit hög men resultatet inte följt med, där känslan är god men det ledde inte till vinst. Ska man då “straffas” för att man inte vann, eller är det då vi ska “belönas”? Vilket av alternativen gynnar den inre motivationen tror ni?

Att belönas när vi vinner är väldigt enkelt att se, känna och ta på. Det blir oftast en pokal när man vinner, en medalj, det firas högt och ljudligt, man får ett slags erkännande och revansch, och det firas ofta med lite fotboll eller något annat kul träningen efter😉

Så ska vi bara belönas när vi vinner på tavlan? Eller ska vårt fokus vara att belöna de stegen, de prestationer som tar oss närmre vår målsättning?

Om man väljer att enbart belöna resultatet, belönar men den yttre motivationen och det är enormt skadlig för den inre motivationen – SÅ SE UPP!!

Lycka till med arbetet kring målsättningar! Det bästa av allt, är att vi alltid kan jobba med mål oavsett vilken ålder våra spelare har – hitta bara en målsättning som går i linje med de 3 tipsen ovan så kan jag garantera framsteg.

Prestation VS Resultat / M

Kategorier

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *