Hur tränar vi våra målvakter när vi varken har målvaktstränare eller målvaktskunskaper? Hur många utbildningar ska vi behöva gå egentligen?

Är det frågor du ställer dig i vardagen, du som ideell tränare som kanske är tränare för att ditt barn vill spela men du själv har aldrig rört en handboll? Har du spelat själv men aldrig varit ledare, och finner svårigheter i att lära ut? Har du spelat själv, har varit ledare och vill fortsätta och vill hitta små enkla verktyg för att underlätta din vardag? Ja då har du kommit rätt – jag ska försöka ge dig, er de bästa tipsen för att träna och stimulera våra målvakter.

Jag har själv varit målvakt i en halv säsong så jag kan inte säga att jag är expert på området. Jag har en vision om hur jag ser målvakter rädda och positionera sig, vilket har gjort att jag valt att lära mig hur man når dit. Jag fick tidigt hjälp av Fikret Handan med knep som jag har blandat med Janne Ekmans och Foppas målvaktsträning jag varit på. Och hur kan man sedan få in denna kunskapen till en ung spelare för att stimulera den så bra som möjligt, hur hittar man balansen med tekniken samtidigt som vi vill att de ska rädda, hur hittar man verktygen som passar just den spelaren du har framför dig – för alla målvakter fungerar ju faktiskt olika. Utmaningen blir att inte utbilda en stereotyp, utan att nå fram med tekniken så optimalt som möjligt för just den individen, tänker jag.

Vårt fokus på målvakter 6-12 år

När man är ung är man faktiskt otroligt mottaglig för det mesta – dock ska det vara enkelt och med korta instruktioner. Teknik, koordination, motorik och blicken är fyra viktiga delar att hitta balans i. Hur tränar man detta i balans? Jo, exakt hur spelare väljer att rädda bollen är inte det absolut viktigaste, utan fokus ligger mer på att rädda bollentitta på bollen! Sedan ger vi enkla och korta instruktioner som exempelvis:

  • Följ bollen med blicken hela tiden, så du ser vart bollen tar vägen. Ser du vart bollen tar vägen, blir du snabbare på att få ut bollen till dina spelare igen.
  • Rädda med en hand, rädda med två händer – känn skillnaden.
  • Vinkla ut foten när du går för räddning – det blir enklare för dig.

Dessa tre punkter blir lättare att bli bättre på om skotten kommer med lagom mellanrum, alltså inte varje sekund, utan låt utespelarna göra moment innan skott så det tar 5-10 sekunder mellan varje. Detta skapar möjlighet för målvakten att fokusera på en boll i taget.

Hjälpmedel för att hitta “rätt” position

Det här med positionen i målet, att försöka stå mitten av målet kan vara utmanande. Det handlar en del om rumsuppfattningen, var har man stolparna osv. Två bra tips att följa för att hitta den där positionen:

  • Långt band som man fäster mellan stolparna
  • Försvarsgubbar/AIR-body som man ställer mellan frikast och målgården, för att fokus ska ligga på att ha gubben framför sig.

Målvakter ska inte behöva gå till stolpen varje gång innan räddning för att känna om man står rätt – det tar för mycket tid vilket påverkar positionen/räddningen, vilket leder till att det inte blir någon räddning kanske. Man kan sätta ett långt band, varje ände fäster man i varsin stolpe, målvakten ställer sig i målet och har då bandet på varje sida om sig, som fungerar som stolpar, kan man väl säga, se bilden nedan. Har man inte band, utan sådana perfekta AIR-body som jag gärna använder mig av, så kan man ställa dem mellan frikast och målgården, där målvaktens fokus är att ha gubben framför sig, då har de en position som är mitten av målet.

Detta insåg jag var väldigt bra hjälp till en målvakt som var kort. Det ökade chanserna till att rädda fler bollar, eftersom positionen blev viktigare i detta läget eftersom målvakten hade sina förutsättningar från start, då är vårt fokus att hitta lösning utifrån det. Det var otroligt häftigt och se hur denna målvakten höjde sig på träningen, hur mycket det lös självförtroende. Och i detta blir det perfekt när vi sedan skapar samarbete mellan målvakt och försvar, hur vi jobbar med täcket. Perfekt täck underlättar för målvakten som kan positionera sig bättre från start, för att rädda och kasta på kontring direkt 😉

Positionen är väldigt viktig att hitta så tidigt som möjligt. Eftersom barn är mottagliga för mycket är detta ett bra fokusområde.


Sammanfattning

Om vi lägger fokus på följande för barn mellan 6-12 år har vi mycket gratis när de blir äldre.

  • Korta och enkla instruktioner
  • Titta på bollen!
  • Följ bollen med blicken hela tiden, så du ser vart bollen tar vägen. Ser du vart bollen tar vägen, blir du snabbare på att få ut bollen till dina spelare igen.
  • Rädda med en hand, rädda med två händer – känn skillnaden.
  • Vinkla ut foten när du går för räddning – det blir enklare för dig.

Hoppas detta kan hjälpa er! Glöm inte att det enkla är faktiskt det som ger mest effektivitet i träningen. För mycket instruktioner och feedback kan låsa spelarna och deras utveckling stannar av. Enkla och korta instruktioner skapar möjligheter för spelarna att hitta sitt flow och sin rytm utifrån sina förutsättningar. Lycka till!

Everyone should smile.
Life really isn’t that serious.
We make it hard.
The sun rises. The sun sets.
We just tend to complicate the process.
/ M

Kategorier

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *