Under alla mina år som tränare har jag alltid velat skapa effektivitet i träningarna eftersom vi har begränsat med halltider för våra barn- & ungdomslag, men också för seniorerna. När man blir senior kanske det inte heller alltid är enbart sin sport som är viktig, utan man önskar faktiskt kunna ha något slags av privatliv och yrke utanför. Därför tänker jag att det är viktigt att hitta en bra balans så att vi alla inblandade blir motiverade och energifyllda innan, under och efter träningarna. Att ta vara på varje halltid så smart som möjligt, kan detta hjälpa att man inte behöver ha lika många träningar varje vecka med framförallt ungdomar mellan 14-19 år, eftersom detta också är den tid där det händer otroligt mycket.

När du kommer upp i gymnasiet är det inte alltid bara sin sport som är det viktiga. Kan vi inom idrotten visa vägen till att en kombination är stimulerande och hälsosamt tror jag många fler väljer att fortsätta sin sport. För att nå eliten, proffslivet eller landslagen handlar det inte alltid enbart om träningarna i hallen så ofta som möjligt, träningarna i gymmet så ofta som möjligt – utan det mentala, livet, skolan, vänner, pojk- och flickvänner och allt det där som händer i livet. Att skapa förutsättningar för våra barn & ungdomar att hitta en kombination istället för att behöva välja mellan liv och sin idrott, gör att vi matar motivationen istället för att döda den.

Nu kan det säkert också bli tuffare för idrotten efter pandemin, när vi får börja idrotta som vanligt. Där pandemi har gett samhällsstrukturen en ny riktning framåt, det här med flexibilitet, sitta hemma och jobba, digitala lektioner samt flexibiliteten i när man väljer att träna på dagen, att inte vara styrd över en tid att komma till hallen. Jag är ju av den typen att jag gillar båda delar, att kunna styra tider själv, samtidigt som det är extremt skönt att komma och träna på en specifik tid, träffa alla i laget och allt vad det innebär.

Sen ska vi inte glömma att det man tränar på, det blir man också bra på. Det man inte tränar på blir man heller inte bra på. Så vad vill du bli bra på?

Är svaret att du vill bli bra på handboll, då är nästa fråga – hur blir du bra på handboll, hur tränat du på bästa sätt för att nå utveckling, hur kan du effektivisera din träning för att ge kroppen en ärlig chans att när du blir bra så är du också skadefri. Vilka är dina svar på dessa frågorna? Du får gärna skriva ner dina tankar och svar och skicka till mig, så ska vi se vad vi kan göra tillsammans.

Efter att ha tränat Önnereds U-lag Dam fick jag verkligen erfarenheten att vikten av att se till hela spelarens liv var avgörande för att om man skulle fortsätta spela handboll, även om man var duktig, hade potential och allt det där, så fanns det ändå andra saker i livet som faktiskt också betydde något. Det var inte heller bara andra saker som drog utanför handbollen., det fanns också olika saker i vissa typer av träningar som gjorde att spelare hade det tufft mentalt, man ville tex. köra löpningen själv och inte med laget eftersom det fanns en press, vilket var något vi fick hitta en lösning på för att fortfarande stimulera spelarna att stanna kvar, eftersom man gillade att spela handboll och alltid gav sitt yttersta. Där tänker jag att det viktigaste var att spelarna skulle få gör det dem tycker är roligt och så hittar vi lösningar på saker runt omkring för att det ska underlätta att göra det man tycker är roligt. Jag står för en träningskultur alla dagar i veckan, ska man nå högt inom sin idrott måste man träna. Men det handlar om HUR man tränar och VAD man behöver för att nå högt.

Det mest fantastiska med Önnereds U-lag var att alla gav alltid sitt yttersta på träningarna, de försökte alltid ge 110 % vilket man skulle kunna säga är en definition av träningskultur, alltså inte mängden, antalet träningar, utan vad dem faktiskt presenterade, levererade och utförde när de väl kom till hallen eller gymmet.

Så vad är lösningen?

Är antalet träningar alltid så viktiga när det handlar om 14-19 åringar? Vad mer i livet är viktig då? Kan vi hitta en lösning där varje träning använder träningstiden maximalt för att nå en effektivitet så kanske det räcker med hallträning exempelvis 3 ggr veckan, där också fokuset ligger på sportens huvudämne, i detta fallet handboll. Där 3 träningar i veckan verkligen har ett fokus på enbart handbollsrelaterade övningar som ger förutsättningar till spelare att fylla sin ryggsäck maximalt och med det öka sina chanser att nå högt inom sin idrott.

Jag vet att handbollsspelare (konstigt nog😉) vill spela fotboll som uppvärmning på sina träningar – men då ställer jag frågan, gör det dig till en bättre handbollsspelare? Om svaret är ja, fortsätt, om svaret är nej, fundera på vad du, ni behöver för uppvärmning då för att bli en bättre handbollsspelare.

Är svaret att man blir gladare av fotboll, det är viktigt för laget, det är viktigt för sammanhållningen, det är viktigt att få lattja lite – ja då vet ni ju varför ni faktiskt aktivt väljer att spela fotboll på er uppvärmning. Så det jag säger är inte att ni ska sluta med det NI tror är ett vinnande koncept, är fotboll till uppvärmningen ett vinnande koncept, ger det, det som ni tror ni behöver för att bli bättre som lag, som individer, mentalt osv så GOT FOR IT!

Fråga lagen jag tränat hur ofta de fått spela fotboll… Det är en strid jag valt att ta, inte alltid så populärt och jag har lärt mig att jag behöver vara smidig i just den övergången eftersom det verkar vara en “tradition” att spela fotboll och lägga 10-20 minuter på sin träningstid på just att spela fotboll.

Därför har mina lag fått spela minihandboll (fokus på att leka med bollen, knorra, flippa osv när man ska göra mål) eller basket (rytm, fotarbete och försvarspositioner som inte kräver fysisk kontakt) på ett härligt lekfullt sätt – det tror jag ökar chanserna att bli en bättre handbollsspelare!

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka (Albert Einstein) / M

Kategorier

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *