Det här med effektivitet märker jag mer och mer är tyngden i mina tankar och idéer. Hur kan man se till att ha effektiva träningar för att nå maximal utveckling varje träning. Och ja, jag menar verkligen varje träning! Och det är egentligen inte så svårt faktiskt, när man hittat nycklarna.

Efter en träningshelg med Torslandas P06 & P05 tändes ännu en glödlampa inom mig, kring just effektivitet och ledarskap. I mitt inlägg om “Varför väljer man inte ett framgångsrikt ledarskap?” skrev jag:

Vill man nå framgångar som pokaler, medaljer och bättre spelare/omgivning måste man som ledare över ett team ständigt vara medveten om sig själv, sina egenskaper och hur man kan bli bättre för att ta nästa steg och nästa steg och nästa steg… 

Och detta tror jag är väldigt viktigt för att hitta enkelheten i sina träningar!

Under sin tid som ledare gör man inte alltid rätt och det ska såklart vara tillåtet, annars får vi aldrig några framgångsrika ledare. Att jobba mot ett framgångsrikt ledarskap tänker jag är att skapa sig en förståelse över vad jag som ledare sänder ut för signaler till mina spelare, hur jag agerar/reagerar och hur jag väljer att hantera saker. Att jag själv jobbar just mot det önskade resultatet. Når man inte dit, nä då är det något man själv måste förändra i sitt sätt att agera.

Ibland kan jag själv som ledare uttrycka mig på ett sätt som inte alls gillas hos mina spelare, jag ser hur deras ansiktsuttryck förändras på 2 millisekunder. Där och då är det också min uppgift att hantera det optimalt om det jag har sagt kan ha sårat individen på något sätt, eller bara var känsligt för spelaren. Att bara lämna det, är inget jag riktigt tror på. Det är viktigt just för relationen tänker jag, att jag som ledare visar/säger att man såg att det man sa inte riktigt gick hem och att det inte var intentionen att göra spelaren ledsen eller liknande, och i vissa fall faktiskt be om ursäkt för sitt uttalande. Det kan också vara så att det man som ledare sa inte var det som spelaren blev ledsen eller känslig över, utan det är något annat i livet som ligger och gnager. Det man själv sa var bara något som triggade fram känslorna.

Om jag bemöter mina spelare med empati kan det också vara en öppning att spelaren vågar komma när/om det är något, både positiva och negativa saker. Man visar spelaren att man bryr sig och att man själv är mänsklig. Det kan också vara bra för tilliten mellan tränare VS spelare, den negativa definitionen av hierakin sjunker rejält.

Enkelheten i ditt uppdrag:

Att fundera över ditt ledarskap och våga testa och utvecklas, kan jag lova leder till en enkelhet i ditt uppdraget som ledare/tränare. Enkelheten menar jag, när man hittar nycklarna för att nå maximal utveckling på sina spelare, när jag som ledare bara leder, inte styr. Styr du eller leder du träningen med dina spelare?

  • Är det enkelt att hitta nycklarna för att nå enkelheten?
    – Nej, det är ett jobb som krävs av dig som ledare/tränare. Men när du väl har kommit dit så kan jag lova att jobbet som krävs är värt det!
  • Hur hittar man enkelheten då?
    – Skapa goda relationer med dina spelare och bry dig om deras känslor. Hur bemöter du dina spelare på träningarna? Vilken respons får du av dina spelare? Är det bra eller dålig respons? Är responsen nyckeln till maximal utveckling? Om nej, gör om gör rätt. Om ja, fortsätt och du har hittat enkelheten!

Hur man skapar effektivitet i sin träning kommer jag att återkomma med, för jag tänker att det är individer vi ska skola till handbollsspelare, inte individer som klarar vissa försvarsuppställningar (6-0, 5-1, 3-2-1 osv.) eller individer som klarar vissa anfallsrörelser. Det är häftigt att se hur enkelheten påverkar resultatet!

Simplicity is the soul of efficiency (Austin Freeman) / M

Kategorier

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *