Igårkäll läste jag ett artikel som delats från DN, man behöver ha medlemskap dock får att kunna läsa:

Artikel: https://www.dn.se/sport/johan-esk-2020-aret-da-svenska-idrottsmodellen-foll-samman/?fbclid=IwAR3vvFA3rguX01zpaQcci_2VizFoAJ0BM2mhOvV9VbiqFgIu_lVKe6Zc4Zc

Den handlar om hur pandemin har visat sig att den svenska idrottsmodellen inte fungerar. Det är väldigt intressant att läsa artiklar som man känner börjar trigga en själv – man blir frustrerad, man sliter nästan av sitt hår samtidigt som man utmanar sig själv och ska förstå vad det är som egentligen är budskapet. Det är väldigt, väldigt lätt att vi människor tolkar in andras meningar/texter negativt och ställer oss i attack direkt. Det är just detta – att inte ställa sig i försvar eller gå på attack som handlar om personligt ledarskap, om man vill få ut en effektiv utveckling på sig själv och sin omgivning.

När jag jobbade med min mentor Cathrin Bäckstrand, kring ledarskap, jobbade vi med SCARF-modellen. Modellen skapar mottaglighet för utveckling. När det uppstår situationer som kan upplevas hotfulla reagerar hjärnan instinktivt och gör oss redo att slåss, fly eller hamnar i frysläge. Det handlar om vad som triggar oss, vad som triggar vår reptilhjärna.

Låter vi oss påverkas av det som triggar vår reptilhjärna negativt och reagerar/agerar i affekt, blir också resultatet ineffektivt och man blir stillastående i utvecklingen. Det innebära att känslohjärnan tar över och reagerar innan man hinner att tänka, eller kanske blir man tyst och senare funderar över varför man inte agerade. Är det det du vill? Att hamna i ett fack av bitterhet, frustration och se saker bli stillastående i sin utveckling?

Svaret är förmodligen NEJ på ovanstående frågor, om du valt att utveckla ditt ledarskap. Är ditt svar JA, bör du inte bli förvånad att saker och ting fortsätter i en passiv utveckling framåt – du blir automatiskt en bidragande faktor till en passiv utveckling. Våga vara med i förändringen istället och upptäck världen ur ett bredare perspektiv.

Istället för att beskylla, klandra och kritisera är det viktigt att inspirera genom att lägga vikt vid sitt egna ledarskap, vara lösningsorienterad och scanna av behoven för att nå effektiv utveckling.

Dagens lucka innebär en specialövning –

En övning där du ska ta reda på vad som triggar dig (läs bakgrunden ovan för att förstå bättre). I vilka situationer reagerar du som om du gör dig redo för att slåss och/eller vill bara fly där ifrån? Vilka ord, meningar, människor triggar dig så att din puls går upp och du känner hur det börjar bubbla inom dig? Och/eller vad för dig att hamna i passivitet och sedan ångrar att du inte gjorde något?
Skriv ner allt på ett papper, skriv datum och vik ner lappen i ett kuvert. På kuvertet skriver du: Min reptilhjärna 2020. Kuvertet lägger du under granen!

När du ska öppna kuvertet kommer du att få instruktioner om längre fram – så håll utkik och LYCKA TILL!

Det är ett stort misstag att inte anta övningen om man vill vara/bli en positiv människa som bidrar till en positiv utveckling av sig själv samt utvecklingen av sin omgivning (omgivning=arbetsplats, idrottsföreningen, laget, familjen, idrottsförbund etc.) – det vet jag av erfarenhet.

Instagram: https://www.instagram.com/p/CI5D5KZFxCS/?utm_source=ig_web_copy_linkVill du se en förändring, vill du se en utveckling framåt av Idrottsrörelsen måste du vara förändringen / M

Kategorier

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *