Idag kom poddavsnittet ut som jag fick möjligheten att vara med i; Viktiga minuter tillsammans med Kristinehamns kommun. Vi pratar om unga och elitidrottande, hur vi ledare, föreningar och föräldrar kan vara med och stötta för att skapa en bättre miljö. In och lyssna!

Det är ofta en del snack om hur man ska dämpa elitidrottande i linje med att satsning tidigt i åldrarna inte är det optimala. En annan sak som inte är optimalt är hur ledare, föreningar och föräldrar skapar miljön kring elitsatsning – hur de arbetar med att nå eliten. Att satsa för att nå eliten ska finnas i vår idrottsvärld, hur ska vi annars kunna mäta oss mot andra länder i mästerskap osv. om vi inte föder elit- och proffsspelare? För vi vill väl vinna guld? Vi vill väl ha ett land att vara stolta över som föder framgångar?

Men framförallt vill vi väl ha ett land som föder framgångar över tid? Är ditt svar NEJ, behöver du inte läsa vidare. Är ditt svar JA, fortsätt läs…

Vad betyder framgångar då? Det kan betyda olika för olika personer och det är helt okej. När jag pratar framgångar är det att vinna guld, vinna andras hjärtan, vinna utveckling, vinna prestationer, vinna relationer, vinna tillit osv. Jag kan göra listan lång, men jag tror att ni vet vad jag menar.

…att föda framgångar (se ovan min definition av framgångar) över tid kräver ett betydligare hårdare arbete än vad som görs idag. Varför? Jo, för det är för många som arbetar idag med smala strutar i sitt seende och det kommer ta tid att få dessa människor att förstå. Därför ska vi inte heller lägga energi på dem. Varför kan jag säga detta då? Jo, för att jag har fått ta del av föreningars arbete, jag har själv varit involverad i föreningar och som nu när jag besöker många föreningar/lag får jag chans att höra hur saker och ting fungerar. Det finns många som jag har mött bara under denna korta tid som “HandbollsMalin” som har ett fruktansvärt fint hjärta för handbollen, för ledarskapet och för barnen och ungdomarna. De är där för att utveckla spelarna, de är där för att ge spelarna så mycket förutsättningar som möjligt för att nå så långt som möjligt, och det får mig att rysa i hela kroppen – NI ÄR FANTASTISKA & FORTSÄTT MED ERT ARBETE! VI SKA SE TILL ATT VI BLIR FLER SOM TÄNKER SÅ!

Vem är du som säger att en spelare inte kan bli elitspelare? Vem är du som tycker att en spelare inte ska få chansen att utvecklas, om denna spelaren inte befinner sig på din nivå idag? Vem är du som bestämmer att ordförandes dotter eller son ska få chansen före någon annan spelare, som egentligen är bättre? Fundera över frågorna och ställ dem till dig själv, ge svaren till dig själv. Kan du sedan ge dina svar till dina spelare samtidigt som du ser dem i ögonen – då har du ett medvetet ledarskap tänker jag.

Vem är jag att stänga dörren för en annan person? Vem är jag att säga åt någon annan att du inte är värd någonting? Vem är jag att säga att du är skit? Vem är jag att säga att du är ouppfostrad? Vem är jag att säga att du aldrig kommer att bli någonting? Vem är jag att säga att alla broar är brända för dig? Vem är jag att tala om för någon annan att du har ett dåligt ledarskap? Har du någongång sagt något av ovan, bör du ta dig en funderare över ditt ledarskap. Detta är bara en liten del av saker som jag har fått höra under min tid som tränare.

Men ändå står jag här nu, genomgått den högsta tränarutbildningen inom handbollen, MasterCoach, fortsätter kämpa på vägen framåt genom att hitta nya vägar, försöker hitta energi och människor som stöttar mig för att kunna nå dit jag vill. Men varför orkar jag göra detta då, trots skiten? Jo, det är för att min övertygelse kring att nå framgångar på “min” definition av det, är så pass stor att den kväver det andra helt enkelt.

Givetvis har jag haft många jobbiga stunder under åren, när jag varit nära på att ge upp, men det är alltid något inom mig som tar mig upp igen – och det är verkligen min övertygelse!

Våga ge alla chansen, ge dem förutsättningarna och låt dem själva få bestämma om de tar sig an uppgifterna. Gör de inte det – nä då har dem gjort valet själva. Stötta och pusha alla och möt individerna, olika individer kräver olika behov. Vi ska se till att alla spelare som lämnar eller byter förening ska ha något positivt med sig från där de har varit tidigare. Vi håller på med människoliv inte trasor!

The people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do (Albert Einstein) / M

Kategorier

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *