Vad ska man träna på och vad ska man lägga fokus på när det är dags för de allra minsta att få vara med på sin första handbollsträning?

Min erfarenhet säger att det är viktigt att hålla barnen igång och variera övningarna så mycket som möjligt. Barnen lär sig rätt snabbt och när de kan momenten börjar det bli tråkigt och de hittar på annat istället?

När barnen kommer till sin första handbollsträning ska de just få chans att spela och träna handboll. Många handbollsskolor använder sig av hinderbanor med boll vilket är väldigt bra för deras motorik och koordination. Det är även viktigt att man lägger fokus på handbollsrelaterade övningar där barnen just få träna handboll. Det är viktigt för att skapa intresse för sporten, tror jag. Men hur gör man det då?

4 tips för att skapa intresse för sporten

  • Bygger ni en hinderbana se till att efter varje moment/hinder ska de få skjuta på ett mål. Lägg en rockring som de ska hoppa i/stå i när man skjuter. Detta blir likt målgårdslinjen – vilket kan skapa en känsla hos barnen, att man ska vara en bit från mål när man skjuter i handboll.
  • Bygga övningar där barnen ska träna på försvar – ta bollen i studsen (där vi ledare kan vara de som studsar ifall barnen inte riktigt kan hantera att studsa själva).
  • Viktigt att mixa grupperna, killar och tjejer. Bra att de lär sig av varandra gällande teknik, socialkompetens, personligheter och beteenden.
  • När man instruerar övningar är det viktigt att visa olika lösningar och sedan låta barnen testa och även komma på egna lösningar – främjar kreativiteten.

Bra tips på övningar:

För att göra det roligare och lättare för barnen är det viktigt med en bra boll som de kan greppa ordentligt, hör av er om ni önskar köpa bollarna så hjälper jag er!Wake up, Kick ass, Repeat! / M

Kategorier

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *