Snart har första veckan i Karlstad susat förbi och det känns kul att få ta del av andras arbete. Veckans träningar bygger på den informationen jag har fått från ledarna; om vad de är bra på och vad de vill utveckla. Utifrån det bygger jag övningar och träningar där jag testar spelarna mycket i 1 mot 1, 2 mot 2 och 3 mot 2 samt den individuella tekniken. Själv tycker jag det är viktigt och se hur mycket individerna kan och se deras styrkor, för att just kunna möta behovet där spelarna befinner sig och utmana därifrån.
För att utveckla fler handbollsspelare som får en god självkänsla och bra självförtroende, tror jag det viktigaste är att lägga fokus på individen – 1 mot 1, 2 mot 2, 3 mot 2, 3 mot 3, 4 mot 3, där de får ta ansvar, äga situationen, hitta samarbeten, avtal, lära känna varandras rörelsemönster etc. Vet du som individ vad du har för möjligheter och val i din position ökar detta spelförståelsen och ger laget en fantastisk helhet – det kollektiva. Man får fler individer som tar ansvaret och fler som blir involverade i spelet.

Ett samarbete jag själv tyckte blev roligare och roligare som spelare, var just med M6 och K6, som 9 meter. Att känna den tryggheten att vi två eller tre kunde skapa något tillsammans – så enkelt egentligen, var en fantastisk känsla. M6:ans roll är väldigt viktig i spelet och jag anser att det är viktigt att skapa denna medvetenhet i tidig ålder – positionernas värde!

Utveckla M6:or

  1. Att träna på de andra positionerna, K6 & 9M som barn/ungdom, ger en grym spelförståelse om man skapar sig en uppfattning över hur man själv nyttjar och kan nyttja M6, samt ser positionens fördelar.
  2. Spärr-spel med tålamod och tajmning, istället för att stå och stånga sig i onödan med försvarsspelarna – smarta spelare.
  3. Aktivt visa att man vill ha bollen, placera sin arm högt och lågt – men att hela tiden visa var man vill ha inspelet, ta ansvar.
  4. Grundposition i avslutet, så att det inte blir att man bara får bollen och sen slänger iväg den. Tekniken i upphoppet, två fötter, en fot, med knuff, utan knuff etc. – men att grunden är hög arm.

Tips på övningarNästa vecka blir det Göteborgs Cup med Skåre HK F05 och det ska bli riktigt roligt att vara med och coacha. Också väldigt roligt att lära känna nya spelare och ge de extra möjligheter att utvecklas som handbollsspelare och individer. Vi kanske ses nästa helg??

Allow yourself to be a beginner – no one starts off being excellent / M

Kategorier

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *