Jag måste bara dela med mig av detta! Det är helt fantastiskt hur man med ett bra ledarskap, erfarenheter och medvetenhet kan stimulera barn så pass mycket på 1 (!) timmes träning att de sprudlar av energi i deras ögon, deras kreativitet växer och de ger feedback på träningen.

Denna veckan hjälper jag Torslanda HK på deras träningsläger där jag håller i träningar för pojkar och flickor födda 07, 08, 09 och 10. Det är otroligt lärorikt att ha åldersklasserna så tätt in på varandra då man verkligen hinner uppfatta vad ett år gör med barnen. Det är också spännande att se när skillnaderna uppstår mellan pojkar och flickor samt hur det utvecklas, från 07:or till 10:or. Då pratar vi endast om 3-4 års skillnad på barnen. Jag upplever knappt någon skillnad på pojkar och flickor i lägre åldrar, båda könen visar lika mycket vilja till att spela match och vara aktiva – vilket är väldigt spännande.

Varför tycker jag det är spännande? Jo, jag har genom åren fått frågan själv men också hört hur andra svarar på frågan – Vad är skillnaden på pojkar och flickor? Och oftast har jag hört svaren; tjejer är mer försiktiga, de tar inte för sig, de går inte in på banan och leker med bollen direkt, de tar inte i, de vill inte vinna lika mycket som pojkar. I mina öron låter de svaren inte som något positivt, utan man framställer flickornas beteende som något negativt. Men man väljer också väldigt snabbt att framställa pojkarnas egenskaper som något negativt, att de är bråkiga, de lyssnar inte och de är jobbiga. Och det har fått mig att fundera vad den faktiska skillnaden är, vilka bra egenskaper båda könen har så att man kan lyfta de istället samt förstärka dem och utvecklas därifrån. För om jag exempelvis tycker att tjejer inte tar för sig eller leker med bollen får jag som ledare ge dem förutsättningarna att ta för sig och leka med bollen – inte få tjejernas eller pojkarnas egenskaper att framstå som något dåligt. Jag kanske tänker helt tokigt, hur tänker ni?

Under veckan har jag kört samma träningsupplägg med övningar där vi nivåanpassar övningarna utefter spelarnas nivå, personligheter och vilja. Övningarna fokuserar på spelförståelse, mycket boll, mycket aktivitet och intensitet och framförallt något som är extremt viktigt i denna åldern – teknik. Här är det väldigt utmanande för mig som ledare, där jag upplever en tydlig skillnad på pojkars och flickors inställning/attityd till teknikträning. Detta gör det viktigt för mig som ledare, hur jag väljer att bemöta spelarna för att få fram det resultat vi är ute efter – tekniken.

Skillnaden på gruppernas inställning

Teknikövning – stå på vänster ben, plocka upp bollen från golvet och gå upp i skottposition, hög arm, sträck på kroppen och fokusera på god balans. Gå sedan ner och lämna bollen på golvet och gå upp i skottposition, osv. osv.
Syfte – skapa god balans i barnens kropp när de växer, fokus på hög arm för att ge förutsättningar i spelet och i framtiden, knä-, fot- och höftkontroll.

Flickor – generellt över 07:or till 10:or har de ett stort fokus på att göra rätt, de lyssnar och gör övningen som de blir tillsagda – bra egenskaper.

Pojkar – här skiljer det sig åt tydligare från 07:or till 10:or kring just deras inställning till övningen. De yngre var mer spralliga, pratade och skrattade – bra egenskaper. En utmaning var dock att de gärna tramsade och gnällde på att övningen var jobbig, vilket fick mig att försöka utmana dem och välja ord och meningar som fick de att förstå att övningen är betydelsefull för dem.

Teknikövningar är lika viktig för pojkar och flickor det kan vi alla hålla med om. Men hur man får fram syftet skiljer sig och blir avgörande hos mig som ledare om jag når fram genom mitt ledarskap. Når jag inte fram är det viktigt att jag snabbt hittar ett nytt och bättre sätt. Det är absolut svårt när man står på golvet och är i en övning, men det är ännu roligare och häftigare när du känner att du nått fram och får barnens bekräftelse.

Skillnader finns mellan könen men den absoluta stora skillnaderna uppstår av omgivningen som skapar den och leder därefter. Jag tror mer på att leda spelarna utefter deras egenskaper, personligheter och inte kön. För alla de bra egenskaperna som pojkar respektive flickor besitter tror jag skulle vara viktigt att de får lära av varandra för att kunna bli ännu bättre spelare, men även klokare individer i samhället. Därför hade det varit intressant att låta pojkar och flickor träna tillsammans upp till 11-12 år.

Nä nu får jag sluta, annars bli inlägget snart en bok istället. Kul om ni läst hela vägen hit? Blir ett fredagsinlägg imorgon – håll utkik!

Strong people don’t put others down, they lift them up / M

Kategorier

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *