Det är måndag, vecka 32 och jag är nu i Skåne? Det blev 4 inspirationsträningar inbokade; HK Ankaret P08 som jag arbetat med i två år nu, HK Ankaret A-flick 04/05, HK Ankaret F06 och Åhus F04.

Alla fyra lag har fått lämna information om sitt lag, spelare och vilket behov de har, och därefter är min uppgift nu är bemöta detta på bästa möjliga sätt. Jag vill att alla ska få något effektivt av inspirationsträningen, inte bara en träning som bara ger inspiration för stunden – utan något som faktiskt är betydande för spelare och ledare att kunna arbeta vidare på. Det finns mängder av inspiration genom sociala medier som blivit värdefulla och betydande för många. Men det är en sak att bli inspirerad och att göra! Oftast kanske man inte riktigt vet hur man ska gå tillväga för att få sin inspiration att leva vidare och användas automatiskt, utan det bli oftast en punktinsats. Det är absolut inte något fel med det, men jag tror att om man vill göra skillnad ska man tänka på sitt “hur”.


Praktisk guide; Nå sitt “Hur”

  1. Vad har klubben för Visioner med sin verksamhet?
  2. Vad är er Vision inom laget?

Att veta vad det faktiska målet och visionen är kan ge oss ledare och spelare en klarare bild, vilket kan underlätta processen framåt. Så börja med att ta reda på VAD.

  1. Hur kan ni som lag närma er klubbens Vision?
  2. Hur når ni er Vision inom laget?
För att nå sitt HUR kan det vara bra att ställa sig själv några frågor, som;
  • Gör ni något i er träning som inte tar er närmare Visionen idag?
  • Är det du som ledare som har en Vision och mål eller är det spelarna, eller har ni en gemensam bild?
  • Vilken ålder är det på laget jag tränar? Hur påverkar det, kunskapsnivå, förväntningar etc.?

“Hur:et” ska hjälpa till att nå konkreta verktyg att använda för att närma sig Visionen. När vi vet VAD är det lättare att hitta sina HUR.

Är det utmanande att hitta svar på sina hur?
  • Fråga egna spelare, involvera dem, öppna frågor, värdera inga svar utan låt allt vara tillåtet
  • Fråga experter inom anatomi tex – varför just anatomi? Jo, att veta hur kroppen fungerar (översiktligt räcker), hur mottaglig den är för olika typer av träning gör det enklare för dig som ledare att få svar på sitt hur
  • Kolla Instagram och YouTube, där finns mängder. Gillar du det du ser? Ta reda på intentionen först, förstår du den då kan du använda dig av det – då blir det effektiv träning!

Här är en grym inspiration, jag fastna för de explosiva och spänstiga övningarna: https://www.instagram.com/overtimeathletes/


Hur har jag gjort?

Senast med Önnereds U-lag Dam hade klubben en Vision – Att nå Div. 1. Den Visionen fick jag som tränare anpassa mig till, där min utmaning istället blev hur vi når ditt tillsammans med de lag vi har. Eftersom jag ansåg att nå Div. 1 var större och betydande för klubben valde jag aktivt att laget fick styra mer kring målsättningarna för USM – de blev målsättningar i varje steg, det blev mer konkret, mer här och nu vilket jag själv upplevde bättre prestationer från individerna. Att ha ett mål som ligger långt borta och som man inte kan ta på kan skapa motivationsbrist. Vi hade alltså inte som mål att nå finalsteget inom laget, utan arbetade mer konkret vad vi kunde uppnå i varje steg vi spelade.

Sammanfattningsvis blev det en lyckad säsong, vi vann Div. 2 och vi fick spela Finalsteget i USM. Men det var också en väldigt intensiv säsong för oss, vi var många som var trötta i kropp och knopp. Jag hade inte direkt något fokus på några mindre farhågor, mer än att vi inte skulle nå Div. 1. Det önskar jag att DU tänker på när ni arbetar med ert HUR – finns det utrymme att “andas” under säsongen och finns det möjlighet för alla att kunna ta avstånd från allvaret på något sätt? Det tror jag är viktigt att ha med sig för att resan fortfarande ska vara inspirerande och motiverande.

När vi VILL väldigt mycket kan det också bli vår största fiende, värt att fundera över så att just du kan använda din vilja på bästa möjliga sätt. Min mentor som jag hade i ledarskap, Cahtrin Bäckstrand sa tidigt till mig: “Du har inga dåliga egenskaper, det är bara sämre sidor av dina bra egenskaper”.

Wake up, Kick ass, Repeat / M

Kategorier

Comments are closed