Det är en hel del som man ska ha koll på som tränare för barn och ungdomar om man ska kunna bemöta alla delar – målvakter, försvar, anfall, fys, de mentala, sammanhållning, rehab, prehab etc. Det kanske ibland kan kännas övermäktigt för vissa?

För min egna del har inget egentligen känts övermäktigt, utan det har alltid legat i min natur att försöka göra mitt yttersta för att bemöta alla dessa delar – ökad kunskap. Sen finns det alltid delar som man är bättre på eller mindre bra på, men det har aldrig hindrat mig att ge mig ut på öppet hav. Jag gillar att få kunskap om mycket, för att öka min förståelse för saker och ting vilket ger chans till att maximera resultaten. Som barn- och ungdomstränare kanske man inte heller har möjligheten till att ha så många ledare i laget som berör alla delar. Så var det för mig när jag började som tränare men jag har heller aldrig sett det som något negativt.
Jag minns när jag gick TS1 (Tränarskola 1 i SHF:s utbildningsstege), där diskuterade vi bl.a att man kan ha uppdelningar i laget, vem som tar anfall och vem som tar försvar – WHAT, tänkte jag direkt. “Nej nej, här ska inte delas upp något” tänkte jag, jag vill ju lära mig allt, jag vill inte vara utan något, det ligger i mitt engagemang och driv att leda och coacha allt. För mig har det hela tiden handlat om att få insyn, kunskap och förståelse över handbollens alla delar för att kunna nå en effektivare utveckling och samarbete tillsammans. Drömmen är sen att sätta ihop ett team som är experter på just sina delar, man kompletterar varandra och jag har förmånen genom mina utbildningar och engagemang, förstå alla delars behov – det tror jag är ett vinnande koncept.

Tidigt gick jag en fystränarutbildning på Malmös Idrottsakademi och det kunde vara bland det bästa jag har gjort. Det har gett mig en fantastisk grund att stå på och jag hade tidigt ett intresse för just fysträning. Fråga Lugis 98:or som var mitt första lag (10 år sedan), det var hårdträning deluxe med ambitionen att ge de en stark grund att stå på redan från start. Det var också en del av min filosofi och är fortfarande, att orka göra “skitjobbet” för att nå resultat, vinna prestationer, vinna matcher, vinna utveckling!

Utbildningen berörde:

  • Träningslära, styrka, uthållighet
  • Fysiologi och Anatomi
  • Biomekanik
  • Idrottsnutrition, Kost/återhämtning
  • Fysiska tester
  • Kondition, snabbhet, koordination, rörlighet
  • Teknikanalys
  • Träningsplanering

Även om det finns en hel del trender inom fys- och styrketräning tror jag det allra viktigaste är att man har en grund som baseras på fakta, studier, mätningar, tester, forskning etc. Det ger en stabil kunskap att bygga vidare på. Detta har också gjort att jag i mina träningar har och lägger stor vikt vid prehab och rehab för att ta hand om spelarna ordentligt.

Dela gärna med er av era erfarenheter, kunskaper och funderingar genom att kommentera, och kanske också era utmaningar ni har i vardagen som barn- och ungdomstränare? Blir intressant läsning!

Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert (Pippi Långstrump) / M

Kategorier

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *