Äntligen är första utkastet av examensarbetet inlämnat för Mastercoach-utbildningen. Det var längesen man skrev om något så stort och komplext ämne. Fick en liten känsla av att man saknar grundskolan – när man skrev rapporter och arbeten vilket var väldigt nyttigt när man skulle lära sig skriva i tredje person och kanske ur ett objektivt perspektiv. Det fick jag i alla fall träna på nu när examensarbetet skulle skrivas, vilket jag verkligen tycker är riktigt nyttigt för mig som har starka värderingar och tror på något större… Att kunna uttrycka sig rätt utan att uppfattas att man går på “attack” är väldigt viktigt att ha med sig när man ska framföra saker och ting.

Nu till inläggets huvudämne; Hur det var att vara distriktsledare första gången! Detta innebär att det kommer två versioner till om hur det är att vara distriktsledare – “Saker du inte visste om at vara distriktsledare” & “Styrkan i min erfarenhet”. Inför säsongen 15/16 flyttade jag till Jönköping för nytt tränaruppdrag, IF Hallby HKs B-lag Herrar och F03. I samband med detta blev jag tillfrågad av Småland/Blekinges Handbollförbund om jag var intresserad av att vara distriktsledare för pojkar 04, vilket jag absolut ville. Pojkar 04 skulle spela Sverigecupen i november 2019, och de startade sin utbildning två år innan. Sverigecupen är en helg där distriktslagen möter varandra i olika konstellationer samtidigt som förbundskaptener, scouterna och NIU-instruktörer är där och spanar in spelare. I handbollens tecken är det en fantastisk utbildningshelg för alla inblandade.

Småland/Blekinge Pojkar 01

Jag tackade ja till pojkar 04 samtidigt som jag fick möjligheten att hoppa på pojkar 01 i Småland/Blekinge för att se hur verksamheten ser ut och går till. Fyra månader innan Sverigecupen skulle spelas fick jag då hoppa in med 01:orna. Där möttes jag av två grymma tränare, Mats Berggren och Tomas Nilsson. Min roll blev målvakts- och assisterande tränare. Första mötet med Mats och Tomas blev väldigt betydande för mig, där båda två visade stort intresse för mina erfarenheter och kunskaper. För en del människor är det viktigt att få uppmärksamhet på ett eller annat vis för att känna sig välkomna och trygga i den miljön de kommer till. Genom att berätta lite vad jag varit med om fick jag köra resten av teoripassen och målvakterna, vilket var väldigt inspirerande. Ett av teoripassen med gänget var att alla skulle skriva ner på en lapp anonymt vad deras största rädsla var på planen/ i laget, helt enkelt allt som handlade om handbollen. Vad de inte visste när de skrev ner sin/sina rädslor, var att jag sedan skulle läsa upp detta inför alla. Varför? – Genom att andra får reda på vilka rädslor som finns i gruppen, skapas det en medvetenhet och eventuellt är man inte ensam om sin egna rädsla. Detta kan medföra en ny acceptans bland gruppmedlemmarna och förhoppningsvis höja gruppens trygghet, vilket i sin tur kan leda till bättre resultat. Lapparna samlades in och jag satte mig ner inför gruppen för att börja resan med att läsa upp allas rädslor, anonymt. Man skulle verkligen kunna höra en knapphål falla mot marken när alla fick höra varandras rädslor, jag upplevde att axlarna på spelarna började slappna av på ett helt annat sätt än tidigare. Efter teorin var det dags för handbollsträning. Sedan i bilen hem efter helgen berättade Mats vilket resultat han hade upplevt efter teoripasset – det var en helt ny grupp, de presterade på ett helt annat sätt än vad de tidigare gjort samt sammanhållningen blev betydligt bättre.

Föra statistik – intressant fakta

Under Sverigecupen förde jag och de två målvakterna som satt på bänken statistik över alla matcher, 5-minuters perioder som jag fått inspiration av Fikret Handan. Denna statistiken körde jag även med Lugis pojkar 98. Småland/Blekinges P01 gjorde en fantastisk prestation under Sverigecupen där vi spelade konstant 3-2-1, en utmaning för många spelare och ledare att våga fullfölja trots motgångar. Vi hamnade i en sådan situation under denna helgen, där prestationerna och resultaten var på vår sida, men sedan hände något och det gick mot oss, då ville en del av gänget gå ner på 6-0. Detta är mycket intressant att reflektera över. Absolut att ett 3-2-1 kan upplevas som ett mer utlämnat och “ensamt” försvar än ett defensivt 6-0, men jag tror samtidigt det är viktigt att våga öka sin comfort-zon, att bredda den så mycket som möjligt. Detta leder även till ökat självförtroende, och då vet vi alla att då kan man vinna i princip alla dueller!

Förbereder träningen – perfekt med whiteboardtavla i hallen.

Det handlar mycket om att bemöta sina spelare på deras nivå samtidigt som man ska utmana de i situationer som de inte har erfarenheter eller kunskaper kring – den balansen är viktig för motivationen. Blir utmaningen för stor blir resultatet att de skapar distans/rädsla att försöka, därför är det viktigt att hitta övningar och matcher där spelarna kan känna att de lyckas med situationer samtidigt som de utmanas.

Småland/Blekinge Pojkar 01.

Samarbetet kring Småland/Blekinge P01 har lett till en stark relation med Mats Berggren, han tillsammans med gänget välkomnade och visade respekt för mig som tränare vilket skapade en tillåtande miljö för mig och alla i gruppen. Detta är väldigt viktigt om man vill och ska utvecklas framåt. Därmed vill jag säga ett Stort Tack till Mats, Tomas och Småland/Blekinge P01 för fantastiska stunder tillsammans där jag fick möjlighet att utvecklas!

Du måste vara förändringen som du önskar se i världen! / M

Kategorier

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *