Igår hade jag min första träning för året med Önnereds pojkar 05 som jag håller träning för en till två gånger i veckan. Ett fantastiskt gäng, både spelare och ledare där jag får vara med och utveckla spelare och laget, både individuellt och kollektivt. Det bästa med att träna barn och ungdomar är att vi som tränare har stor inverkan på hur mycket kunskaper vi väljer att ge våra spelare, vilket i sin tur ställer krav på vårt ledarskap. Oavsett vilken klubb man fostras i tror jag att det är viktigt att våga inspireras av andra klubbar, tränare och länder för att verkligen uppnå så hög kunskapsnivå som möjligt på sina egna spelare. För mig handlar det om att fylla spelarnas ryggsäck med så mycket som möjligt, så att den dagen de väljer att skriva elit/proffskontrakt har de en enorm kunskap kring handbollsspelet och kan anpassa sig efter den nya tränarens filosofi lättare. När jag har mina spelare framför mig är det mina ögon och erfarenheter som styr vad som är bra eller inte, men det behöver inte betyda att det är rätt eller fel. Att begränsa spelare tidigt i ålder hämmar enbart deras egna utveckling, men faktiskt oss ledares utveckling också. För att vi ska bli bättre som ledare behöver vi skaffa oss kunskaper kring barn och ungdomars utveckling, utbilda oss, gå på inspirationsträningar, åka på cuper etc. Och något som jag definitivt har gjort i mina år som tränare, är att våga testa nya saker, våga se saker på ett annat sätt genom att låta mig inspireras av andras träningar och sätt att se saker och ting. I all den inspiration jag har fått och får, har jag och kommer alltid att ha, min egna grund idé och det är just de som gör oss ledare unika när vi vågar utveckla grunden till något ännu större och bättre.

Utveckla spelförståelse

Jag tror på att alla kan utveckla sin spelförståelse, vissa har det naturligt och kan uppnå en fantastisk nivå snabbare, medans andra startar på en begränsad nivå och kommer aldrig uppnå just den allra högsta nivån. Men att kunna utveckla tills varje individ når sin maxkapacitet, tror jag vi kommer långt. Vem styr vad maxnivån är då, frågar jag mig själv direkt. Jag tänker att det är spelaren tillsammans med ledaren som avgör hur långt man kan nå. Jag som ledare får inte begränsa en spelare genom att placera den på en position eller i ett fack, för att den inte kan hantera en annan position som är mer utmanande och krävande, speciellt i ung ålder. Utan där tror jag att man ska utmana spelarna så mycket det går i en balans med spelarnas nuvarande kunskapsnivå. Blir det för tufft kan de tappa självförtroendet, så balansen är väldigt viktig men något vi ledare kan lära oss att hantera.

Önnered HK P05

Snart ska jag åka iväg och köra andra passet med Önnereds pojkar 05. Dessa två passen denna veckan fick bli inspiration från Jonas Källman och Juan Carlos Pastor (tränare för SC Pick Szeged, Ungern) föreläsningar på Mastercoachutbildningen/Topphandbollsymposiet. Det var väldigt givande och bekräftande kring min grund spelidé vilket är fantastiskt att jag får sen testa på 05:orna. Igår gjorde de en grym träning med ett nytt sätt att tänka i försvarsspelet. Och det är precis detta som är min ambition, att fylla pojkarnas ryggsäck så mycket som möjligt.

FAKE IT UNTIL YOU MAKE IT / M

Kategorier

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *