Frankrike är ju ett land som intresserar mig! Nu har jag dock bara varit där en gång och då var det för en liten weekend, men handbollsmässigt lockar landet, tänket och den individuella träningen. Varför? Frankrike har varit ledande i väldigt många år i mästerskapen, EM, VM och OS tillsammans med Danmark, Norge, Kroatien och Spanien. Den individuella tekniken i anfalls- och försvarsspelet är ibland något helt annorlunda än vad man är van vid att se. Prestationen vi ser från enskilda spelare som kan avgöra matcher taktiskt tycker jag är fantastisk, vilket man även kan se hos Danmark, Norge, Kroatien och Spanien – spelförståelse, fysiken, flexibiliteten i sitt spel och riktiga vinnare! Det är just detta som jag brinner väldigt mycket för, den individuella biten i det kollektiva, det kollektiva som jag är stolt över att jag har med mig från den svenska kulturen. 

Redan från start för 10 år sedan när jag bestämde mig för att bli tränare på toppnivå, har arbetet kring att utveckla mina träningar varit det primära. Jag känner mig otroligt trygg när jag inför en träning har skrivit ner dagens övningar i min träningsbok, vilket jag gör inför varje träning jag ska hålla i. Det får mig att bygga upp en röd tråd från uppvärmning till slutet, en röd tråd som jag tror väldigt mycket på för att utveckla individer och lag på ett optimalt sätt. De kvitto jag har fått från spelare är att det fångar upp intentionen snabbare med varje övning när varje övning har något gemensamt. Det kan exempelvis vara en träning med försvarsspel med att ta boll och placera sig optimalt i försvaret för att förstöra för anfallaren/anfallarna. Då startar jag med en uppvärmningsövning där man ska ha kontroll på sin egen boll samtidigt som man ska ta andras boll (den övningen känner säkert många till) och sedan bygger jag på detta. Min kreativitet sätts igång att bygga övningar som passar intentionen och min spelidé – vilket är riktigt kul! Jag kommer att lägga upp lite sådana videos på min Instagram, där jag visar hur man kan tänka när man lägger upp träningar. Det viktigaste jag vill förmedla är att det handlar inte om vad som är rätt eller fel, det viktigaste är att du som tränare tror på din spelidé och intention med övningar och träningar. Försök sen förmedla detta från hjärtat. 

Never give up / M

EHF Young Coaches Workshop sommaren 2016.

Kategorier

Tags:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *