Handbollsmalin är igång på Instagram, på riktigt?

På Instagram kommer jag lägga upp handbollsövningar etc. som kan passa alla olika åldrar. Med detta vill jag inspirera andra tränare men även vara tydlig med syftena till övningarna och hur man kan stegra dem. Detta är något jag själv ibland saknar när jag nördar ner mig och går igenom träningar jag exempelvis fått från Frankrike och Kroatien. Dock kan det också bero på att jag inte kan varken franska eller kroatiska… Franska ska jag i alla fall lära mig någon gång

Redan från början har det varit väldigt viktigt för mig att strukturera upp mina träningar för att få ut det jag vill, men även få ut en bättre struktur på veckorna och månaderna. I det stora hela har det också hjälpt min säsongsplanering. Att bli inspirerad av andra tränare, vilka övningar de använder sig av har utvecklat mitt sätt att tänka och bygga min spelidé. Dock något som jag tycker är väldigt viktigt för oss tränare är att inte bara kopiera övningar/träningar rakt av, utan att faktisk förstå syftet. Ju bättre man förstår intentionen och känner för övningen, desto tryggare blir det när man ska prova den med sina spelare och få dem att tro på intentionen. Varför ska man då testa nya övningar och utveckla dem? För mig handlar det hela tiden om att stimulera mina spelare så övningarna inte alltid ser likadana ut. Detta tror jag utvecklar våra spelare på ett positivt sätt, då koordinationen och stimulansen i hjärnan får aktiveras oftare än om man skulle köra på samma övningar konstant. Jag gillar att utmana mina spelare och stimulansen för mig som tränare blir att jag blir kreativ och utvecklar övningarna till något som passar mig och mitt tänk.

Instagram – handbollsmalin

En bra passningsövning som passar alla olika åldrar! Med yngre spelare kan man minska passningsavståndet (svårt att slå långa pass). Man behöver 6 spelare och en boll. För att se hur övningen går till besök mitt Instagramkonto, handbollsmalin.

Intentionen med övningen är att få rörliga passningsspelare och en flexibilitet i sitt agerande – träna på rytmen. De två spelarna som växelvis ska visa sig för att ta emot passningen och passa tillbaka, får ha hög fokus då man helst inte ska krocka med varandra – det är här flexibiliteten kommer in, att agera hur situationen är och blir, och inte något som är förutbestämt. Progressionen blir att de passiva spelarna rör på sig, exempelvis sprattelgubben eller sidled. Det blir störningsmoment för passningsspelarna och höjer kravet på fokuseringen.

Kör hårt och lycka till med övningen / M

Kategorier

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *